Een betere manier om veilig te leren werken
Voor veilig en gezond werken is de juiste kennis over gevaren en beheersmaatregelen nodig. De spellen van 100 ways to die at work brengen medewerkers die kennis op een leuke en interactieve manier bij.
Voorlichting over veiligheid op de werkvloer kan soms behoorlijk saai zijn. De serious games van 100 ways to die at work brengen daar verandering in. De combinatie van voorlichting en spel zorgt ervoor dat deelnemers op een andere, meer betrokken manier leren over arbeidsomstandigheden en gevaren op het werk. Zo doen ze de kennis op die nodig is om de juiste keuzes te maken als de situatie daar echt om vraagt.
Hoe werkt het?
Momenteel zijn er vier varianten van 100 ways to die at work. De spellen worden gespeeld door kleine groepen. Het doel is altijd hetzelfde: mensen in nood redden terwijl de spelers zelf ook veilig blijven. Maar de omstandigheden en de te maken keuzes verschillen per spel. Onderweg komen de spelers specifieke gevaren tegen die alleen door de juiste keuzes te maken omzeild kunnen worden. Een goede afloop is dus geen zekerheidje en verkeerde beslissingen kunnen mensenlevens in het spel kosten.
Het spel spelen duurt bij de eerste drie games ongeveer twintig minuten en bij Sint Artemis Ziekenhuis wat langer. Voorlichting en spelbegeleiding kunnen indien gewenst worden verzorgd door een ervaren arboprofessional. Na het spelen wordt het spel nabesproken door de deelnemers en besproken in het bedrijf. Daarvoor is reflectiemateriaal en een handleiding beschikbaar.
Aan de spellen ligt veel expertise ten grondslag op het gebied van arbeidshygiëne, veiligheidskunde en gamedesign, zowel inhoudelijk als qua uiterlijk. De leerdoelen zijn bepaald in overleg met bedrijfsleven en onderwijs. Bovendien zijn de spellen uitgebreid getest door werkgevers, leerlingen, werknemers, arboprofessionals en enthousiaste spelfanaten.
Is het iets voor mijn bedrijf of organisatie?
Loop je met jouw bedrijf tegen een of meer van onderstaande zaken aan? Dan kan het spelen van 100 ways to die at work je verder helpen.
- Mensen nemen wel deel aan veiligheidsbijeenkomsten, maar het is niet duidelijk of de inhoud goed wordt overgebracht en wat je medewerkers precies onthouden.
- Wegens gebrek aan tijd en kennis wordt elk jaar min of meer dezelfde presentatie over gezond en veilig werken gegeven.
- Bij het veiligheidspraatje dat geregeld plaatsvindt is er geen aandacht voor ziekmakende factoren als gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en geluid.
Wat levert het op?
Saaie sessies met passieve deelnemers over veilig en gezond werken maken plaats voor interactie en betrokkenheid. De kennis die moet worden overgebracht, blijft daardoor beter hangen bij medewerkers. Dat helpt ze om de juiste keuzes te maken als dat echt nodig is. Omdat de spellen een brug vormen tussen theorie en praktijk, leren deelnemers beter gevaren herkennen en gevaarlijke situaties voorkomen in het bedrijf waar ze werken.