Niet alleen maar informatie over veilig werken zenden, maar zorgen dat deze veel beter blijft hangen door mensen er zelf mee aan de slag te laten gaan. Voor Ilse Jansen-Bloemberg van De Safety Coach is dat de toegevoegde waarde van een serious game als Victors Vissen Fabriek. Na een paar goede eerste ervaringen gaat ze het spel dan ook zeker vaker gebruiken.
Ilse Jansen-Bloemberg geeft met De Safety Coach trainingen over cultuur, bewustzijn en menselijk gedrag in relatie tot veilig werken. Ze heeft een achtergrond in gevaarlijke stoffen en ondersteunt organisaties in het veranderen en ontwikkelen van hun veilig werken-cultuur. Al sinds ze begin 2020 met De Safety Coach begon, maakt ze geregeld gebruik van serious games om de boodschap over te brengen. Via social media kwam ze vorig jaar op het spoor 100 ways to die at work en sinds kort gebruikt ze de spelvariant Victors Vissen Fabriek geregeld in haar trainingen.
Kennis blijft hangen
“Wat er voor mij echt uitspringt zijn de luchtigheid en het gemak waarmee de spelers leren. Bij veilig werken en gevaarlijke stoffen komt gewoon een hoop taaie kost kijken. Als ik al die informatie alleen ga zenden, komt het lang niet altijd goed over. Met deze aanpak doen deelnemers spelenderwijs inzichten op en blijft de kennis waar de training om draait echt hangen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen waarom het belangrijk is dat mensen informatiebladen lezen, maar het spelen van een game als Victors Vissen Fabriek laat mensen inzien waarom dat belangrijk is. Dat is veel efficiënter en in mijn veiligheidstrainingen bereik ik op die manier vele malen meer dan met alleen informatie zenden.”
Drempel over
Toen een opleider waarvoor Jansen-Bloemberg MVK-trainingen verzorgt besloot de lessen anders in te gaan richten, zag zij daar een mooie gelegenheid in om 100 ways to die at work te introduceren. Onlangs werd Victors Vissen Fabriek voor het eerst gespeeld, snel gevolgd door een tweede keer. “Dat liep hartstikke goed”, vat Jansen-Bloemberg die ervaringen samen.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Die eerste keren merkte ze dat de groep die ze ging trainen wel even een drempel over moest toen ze hun trainingsdag begon met de mededeling dat ze een spel gingen spelen. “Daar had op voorhand niet meteen iedereen even veel zin in. Maar vervolgens begin je het spel met een audiofragment en dat trekt de spelers er meteen in. Daarna moeten ze keuzes maken die echt invloed hebben op het spelverloop. Je ziet dat de spelers daar met elkaar over in gesprek gaan en dat geeft weer mooie aanknopingspunten voor de reflectie achteraf, want die is van groot belang.”
Meer dan een leuk spel
Ilse Jansen-Bloemberg ziet dus een duidelijke toegevoegde waarde in het gebruiken van 100 ways to die at work. “Vanuit de al genoemde opleiding waarvoor ik trainingen verzorg gaan we de spellen zeker vaker gebruiken. En met De Safety Coach ben ik dat ook van plan. Daarbij is het wel belangrijk om het niet alleen als een leuk spel te zien. Het moet echt worden gekoppeld aan de leerdoelen en situatie van de organisatie waar de training wordt verzorgd. Het spelen van serious games als Victors Vissen Fabriek is leuk en dat mag het zeker zijn, want dat maakt het juist zo’n effectieve manier om te leren en waar nodig dingen te verbeteren.”